"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

H Svetlana Zakharova τον Σεπτέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής

Η Svetlana Zakharova στα 29 της συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χορεύτριες όλων των εποχών. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει δεν αναλογούν εύκολα σε κοινό θνητό. Τα κοσμητικά επίθετα που της έχουν προσδώσει χαρακτηρίζονται από τον υπερθετικό και την υπερβολή.

Σε όλο τον κόσμο, όπου και αν εμφανίζεται οι παραστάσεις είναι sold out. Ψηλή και με μεγάλα γαλάζια μάτια, με σώμα που “μία στις δέκα εκατομμύρια χορεύτριες έχει” και με τη αυτοπεποίθεση που την διακρίνει, μπορεί να μαγνητίσει και να παθιάσει ακόμα και όσους δεν την γνωρίζουν ή δεν την έχουν ξαναδεί.

H Svetlana Zakharova στο ρόλο της Κάρμεν. Φωτογραφία του Gene Schiavone - "All rights reserved"(®)

Ό,τι κι αν στην πραγματικότητα είναι η ουκρανή Σβετλάνα Ζαχάροβα, σίγουρα είναι ένα φαινόμενο του κλασικού χορού. Kαι της βιομηχανίας του.

Έχει ειπωθεί ότι διαθέτει ένα σώμα του οποίου οι αναλογίες του σε συνδυασμό με τις χορευτικές και εκφραστικές δυνατότητές της Ζαχάροβα αποτελούν ένα από τα καλύτερα χορευτικά όργανα της εποχής μας. Το μεγάλο της ταλέντο, η καθαρότητα και η σαφήνεια των κινήσεων της, σε συνδυασμό με τις τέλειες σωματικές αναλογίες μπορούν να φέρουν τον καθένα σε αμφιβολία για το “αν πράγματι υπάρχει κάτι που θα είναι δύσκολο να χορέψει”.

Την τελευταία φορά που την παρακολούθησα ήταν πέρσι, πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, στο “Zvetlana Zakharova and Friends”, όπου έφυγα μάλλον με αρνητικές εντυπώσεις από την παράσταση. Κυρίως γιατί μου έμεινε η αίσθηση μιας πολύ “επαγγελματικής” διεκπεραίωσης, μιας επίδειξης, ενός show, που πιθανώς αυτόματα προκύπτει απ’ το χαρακτήρα που κάθε Gala έχει.

Μια τόσο μεγάλη χορεύτρια με αυτό το ταλέντο δεν μπορεί να την εγκλωβίζουν  σε εισπρακτικού τύπου παραστάσεις.  Και αναφέρομαι σε όσους την καλούν στην Ελλάδα (Elva Events). Ένα gala, κατά την γνώμη μας, αν δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, τότε παραπέμπει σε ότι προαναφέραμε. Συν τοις άλλοις,  παρατηρήσαμε ότι στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΒΑ δεν αναφέρονται πουθενά τα αποσπάσματα των έργων  που θα παρουσιαστούν στο β’ μέρος (gala), ούτε ακόμη ποιοί χορευτές θα την συνοδέψουν…

Ζβετλάνα Ζαχάροβα, μια απ' τις πιο πολυσυζητημένες χορεύτριες στην ιστορία του χορού.

Ευτυχώς, φέτος, στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη η Carmen (με τον Andey Uvarov και  τον Αndey Merkuriev) σε χορογραφία του κουβανού Alberto Alonso με το μπαλέτο του Κιέβου. Δυστυχώς δεν έχουμε προς στιγμήν περισσότερα στοιχεία για την διανομή.

Η Zakharova συμπεριέλαβε την Carmen στο ρεπερτόριο της το 2005. O Alonso το 1967 είχε κάνει την χορογραφία της Carmen ειδικά για την Maya Plisetskaya και ήταν προσαρμοσμένη πάνω στο εκπληκτικά της εκφραστικά της χαρίσματα.

Στο δεύτερο μέρος υπάρχει gala χορού με την συμμετοχή της Zakharova και αστεριών του Ρώσικου Μπαλέτου.

Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στην “αίθουσα Φίλων της Μουσικής”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 68 – 120€.
—–

Μπορείτε να δείτε και τα ακόλουθα άρθρα για την Ζβετλάνα Ζαχάροβα:

1. Ζβετλάνα Ζαχάροβα – Θεϊκά πουέντ

2. Διασταυρούμενα πυρά σε μια χορογραφία: Svetlana Zakharova, Ekaterina (Katya) Kondaurova and Sylvie Guillem “In the Middle, Somewhat Elevated”

Αυλαία στην Κάρμεν με υπόκλιση της Svetlana Zakharova. Φωτογραφία του Gene Schiavone - "All rights reserved"(®)

Οι δύο φωτογραφίες της Ζαχάροβα από την Carmen
έχουν την γραπτή άδεια χρήσης του φωτογράφου Gene Schiavone.

To επίσημο site της Svetlana Zakharova μπορείτε να το βρείτε εδώ…

Για λόγους αρχείου παραθέτουμε τα βίντεο από την εκτέλεση της Carmen
από την Maya Plisetskaya, την κορυφαία χορεύτρια του περασμένου αιώνα. Χαρείτε τα!

Advertisements

2 responses

 1. Eleni Stamiris

  I am trying to locate places where tickets for her performance Sept. 4,5,6, are sold. There is no mention anywhere of where to buy tickets for her upcoming performance. Please let us know ASAP. Thank you,
  eleni stamiris

  August 18, 2009 at 06:56

 2. Elva Events
  tel. 210 6728079 & 210 6728080
  http://elvaevents.gr/index.php?p=1&id=25&tm=105

  Megaron – The Athens Concert Hall

  http://www.megaron.gr/
  210 72.82.333

  August 18, 2009 at 07:21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s