"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

Παναγιωταρέα Άννα – βιογραφικό, σπουδές και ερευνητικά ενδιαφέροντα

Άννα Παναγιωταρέα,
βιογραφικό, σπουδές, ερευνητικά ενδιαφέροντα

για τις πρωτοφανείς αντιδράσεις για την μη εκλογη / ανέλιξη της κας Παναγιωταρέα,
μπορείτε να διαβάσετε
εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : “ANNA ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ- ο κόλαφος των blogs” Ένα κείμενο κατά της Λάσπης

cf80ceb1cebdceb1ceb3ceb9cf89cf84ceb1cf81ceadceb1-ceaccebdcebdceb1


Βαθμίδα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Διδασκόμενα Μαθήματα (Εξάμηνο): Θεωρία και τεχνικής της συνέντευξης – Ζ εξάμηνο
Ανάλυση και σύνθεση ηλεκτρονικού δελτίου ειδήσεων – Η εξάμηνο
Τοποθεσία Γραφείου: 4ος όροφος, Εγνατίας 46
Τηλέφωνο: (2310) 99 20 71
Fax:     (2310) 99 20 94
E-mail:     anpan@jour.auth.gr
Σπουδές: Πτυχίο κλασικής φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Νεολληνική Λογοτεχνία στην Μ.Βρεττανία
Διδακτορική διατριβή στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστηίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

– Η εργασία της στο εαρινό εξάμηνο σεμινάριο του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1972 εκδόθηκε ως δοκίμιο το 1975 με τον τίτλο “Ο διχασμός του Γιώργου Σεφέρη” από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ και έχει εξαντληθεί.

– Το 1993 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της αειμνήστου Αλίκης Κυριακίδου-Νέστορος και του Ιωάννη Κολλιόπουλου με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης. Η διατριβή της βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα -περισσότερες από 800 προσωπικές συνεντεύξεις- στις τρεις γενιές των προσφύγων από τις Κυδωνίες [Αϊβαλί] της Μ. Ασίας, συγκρίνοντας την προφορική τους αφήγηση με τα επίσημα έγγραφα του υποπροξενείου Κυδωνιών (ιδρύθηκε το 1825) που ανακάλυψε στο Αρχείο του Υπ. Εξωτερικών και τα έγγραφα της Κοινωνίας των Εθνών που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη 42nd str. της Ν. Υόρκης. Όλη η έρευνα εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τον τίτλο “Όταν οι αστοί έγιναν πρόσφυγες”. Το βιβλίο έκανε τρεις εκδόσεις και έχει εξαντληθεί. Επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου περιλαμβάνονται στην Ιστορία που διδάσκεται στο Λύκειο σχετικά με την μικρασιατική καταστροφή.

– Το 1994 επίσης εξέδωσε το βιβλίο “Ομολογίες παράλληλες” από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τη θεωρία της συνέντευξης και ως βασική έρευνα τις παράλληλες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων -Ελλήνων και ξένων- που είχαν διαχειριστεί από διαφορετικές πλευρές το ίδιο θέμα.

– Το 1995 εξελέγη επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

– Τα έτη 1996, 1997, 1998, 1998 πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα με δική της πρωτοβουλία τέσσερα σεμινάρια-ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές καθηγητές από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ, του Kαποδιστριακού και του Πάντειου, καθώς και επώνυμους δημοσιογράφους. Τα θέματα των συνεδρίων-ημερίδων ήταν τα εξής: o 1.ΜΜΕ και εξωτερική πολιτική o 2. ΜΜΕ και ελληνοτουρκικές σχέσεις o 3. Το τηλεοπτικό φαινόμενο ” Σορίν Ματέι” o 4. ΜΜΕ και τρομοκρατία . o Στα συνέδρια παρουσίασε σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ζ’-Η’ εξαμήνου αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την παρουσίαση των ομόλογων θεμάτων από τα δελτία της εμπορικής και δημόσιας τηλεόρασης σε αντίστιξη με τον Τύπο.

– Επιμελήθηκε και εξέδωσε τα πρακτικά όλων των σεμιναρίων στη σειρά “ΜΜΕ και κοινωνία” των εκδόσεων ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ την οποία και διηύθυνε.

– Το 1997 παρουσίασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ σε κλειστό συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων Δημοσιογράφων μία συγκριτική έρευνα στον ελληνικό και τουρκικό τύπο που της είχε αναθέσει η γραμματεία της ΟΥΝΕΣΚΟ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

– Το 1998 το MEGA της ανέθεσε μία έρευνα για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε με συνεργάτες-φοιτητές στο αντίστοιχο διεθνές συνέδριο του σταθμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

– Το 1999 έκανε μία έρευνα καθ’ όλο το έτος για την παρουσίαση των πολιτικών γεγονότων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε στον Τύπο.

– Το 2006 έκανε μία έρευνα για τα ΜΜΕ και τη διαχείριση του πολιτισμού που παρουσίασε στο Διεθνές συνέδριο της Πάτρας.Τα αποτελέσματα της έρευνας της αναφέρονται και σε συγγράμματα τρίτων.

– Το 2001 εξέδωσε το βιβλίο “Κι σένα πώς σε λένε; – Χαρίλαος Φλωράκης” από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει κάνει οκτώ εκδόσεις. Η εισαγωγή του [σελ. 1-35] αποτελεί τη θεωρία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η καταγραφή της αφήγησης του Χ. Φλωράκη σε σχέση με την προφορική Ιστορία και την επιστημονική διαδικασία που απαιτεί.

– Το 2002 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια.

– Το 2003 -ενώ ήταν σε εκπαιδευτική άδεια- με τη συναίνεση του Τμήματος δίδαξε στο χειμερινό εξάμηνο στα μεταπτυχιακά μαθήματα του καθηγητή και αντιπρύτανη Κ. Γραμμένου, στο CITY UNIVERSITY, το μάθημα “Διαχείριση των κρίσεων από τα ΜΜΕ” παρουσιάζοντας την έρευνά της για τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η εισβολή στο ΙΡΑΚ από τα αμερικανικά και βρετανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

– Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2003 δίδαξε στο μεταπτυχιακό του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας με θέμα τη “Ραδιοφωνική παραγωγή”. Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός cd με την έρευνα πάνω στην παραγωγική διαδικασία προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου.

– Έχει πάρει μέρος σε μια σειρά από διεθνή συνέδρια με δημοσιευμένες τις ομιλίες της στα πρακτικά τους και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε εκδόσεις τρίτων. Αναφορές στις εργασίες της υπάρχουν σε εκδόσεις συναδέλφων.

– Το 2006 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ το μυθιστόρημα “Ο κυρίαρχος των οκτώ” που έγινε best seller. Είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία που αναλύει τις σχέσεις ΜΜΕ και εξουσίας, δημοσιογράφων και πολιτικής, διαπλοκής πολιτικών και ιδιοκτησίας των ΜΜΕ . Όπως είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο τελευταίο συνέδριο του Τμήματος με θέμα “Πολιτισμός των ΜΜΕ / Πολιτισμός στα ΜΜΕ”: “Αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα Τμήματα ΜΜΕ των πανεπιστημίων”.

– Στο χειμερινό εξάμηνο του 2006 είχε αρχίσει τη διαδικασία για μία μεγάλη έρευνα σε σχέση “με την εικόνα του δημοσιογράφου στην κοινή γνώμη” αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των καταλήψεων.

– Η κα Παναγιωταρέα είναι κύρια επιβλέπουσα σε 4 διδακτορικές διατριβές με θέματα σχετικά με τα ΜΜΕ. Μια ακόμη διδακτορική διατριβή έχει ολοκληρωθεί και βαθμολογήθηκε με άριστα, ενώ μια ακόμη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησή της.

– Το 1998 το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της ανέθεσε να εκφωνήσει τον έπαινο του επίτιμου διδάκτορος κ. Ι. Μαρίνου και το 2007 τον έπαινο της επιτίμου διδάκτορος κ. Ελ. Αρβελέρ.

– Από το 1976 έως σήμερα εργάζεται ανελλιπώς στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο ως πολιτικός συντάκτης και με προσωπικές εκπομπές πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Έχει κάνει πάνω από 8.000 συνεντεύξεις. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

—–

Η φωτογραφία προέρχεται από το site TVXS

Advertisements

5 responses

 1. Pingback: Άννα Παναγιωταρέα - πρωτοφανείς αντιδράσεις για την μη εκλογή της « La Ivolution - non commercial

 2. Maria Panagiotou

  Ορθώς αναφέρεσθε στο ακαδημαϊκό έργο της σεβαστής κυρίας Παναγιωταρέα. Έτσι, για να ακούγεται και η άλλη πλευρά…Επειδή τυγχάνει όμως να είμαι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα εντός εκτός και επί τα αυτά του Τμήματος και επειδή έχω εξοργιστεί με την αβάσιμη πληροφορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και θέλει την κα Παν. να είναι η μόνη δημοσιογράφος του Τμήματος, οφείλω από σεβασμό στο πρόσωπο της εξαιρετικής κυρίας Κατερίνας Μυστακίδου να την αναφέρω και να σας παρακαλέσω θερμά να ψάξετε και το δικό της αξιόλογο βιογραφικό. Δυστυχώς δεν καταφέρνει να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς παραμένει καθηλωμένη στη βαθμίδα της επίκουρης καθηγήτριας. Βλέπετε οι καρχαρίες έχουν μεγάλα σαγόνια…

  Μετά τιμής,
  Μ.Π.

  March 16, 2009 at 15:17

  • Κυρία Παναγιώτου,

   αυτό το post δημοσιεύτηκε εν μέσω σύρραξης. Θα μπορούσε κάποιος να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Όπως έχουμε δει στο διαδίκτυο τέτοιες τοποθετήσεις έχουν γίνει.

   Αν δεν κάνω λάθος η κυρία Μυστακίδου έχει λιθοβολιθεί ΚΑΙ αυτή.

   Θα το εκτιμούσα αν μας δίνατε περισσότερα στοιχεία του βιογραφικού της κυρίας Μυστακίδου.

   σας ευχαριστώ

   worldcity

   March 16, 2009 at 20:43

 3. Maria Panagiotou

  Ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας.
  Η κα Μυστακίδου – δυστυχώς – δε διαφημίζει τον εαυτό της στο site της Σχολής μας. Μόλις το κοίταξα. Έχετε δίκιο.

  Ωστόσο, αυτό που γνωρίζω είναι ότι η εν λόγω κυρία έχει κάνει σπουδές στην Αμερική στον τομέα της Συγκριτικής Λογοτεχνίας και πως χειρίζεται απταίστως την τουρκική γλώσσα, καθότι θήτευσε ως ανταποκρίτρια στην Τουρκία για λογαριασμό του ANT 1.

  Όσοι έχουμε βγει στην πιάτσα και δημοσιογραφούμε, το χρωστάμε αποκλειστικά σε αυτή. Αποφοιτώντας κανείς από τη Σχολή έχει γράψει αμέτρητα ρεπορτάζ – όλων των ειδών-, συνεντεύξεις, δοκίμια, κριτικές βιβλίων, έχει αναλύσει τους κορυφαίους κλασσικούς λογοτέχνες και έχει σχεδόν εντρυφήσει στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαιτέρως στα ελληνοτουρκικά.

  Επίσης οφείλω να εξάρω το ήθος της.

  Τώρα, όσον αφορά στον «λιθοβολισμό» της, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Δημοκρατία έχουμε. Καθείς εκφράζει την άποψή του και τη δυσαρέσκειά του για τα άτομα που δεν του «κάνουν».

  Και πάλι σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ταχεία απάντηση.
  Μαρία Π.

  March 17, 2009 at 18:37

  • Κυρία Παναγιώτου,

   θεωρώ σημαντικό το ότι δώσατε μερικά στοιχεία για την κυρία Μυστακίδου Κατερίνα.

   Γιατί υπάρχει και η θετική άποψη δημοσιοποίησης στοιχείων για πρόσωπα που κινούνται και εργάζονται ανάμεσά μας.

   το εκτιμώ

   worldcity

   March 17, 2009 at 19:30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s