"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

Ζάκ Λαγκ: Ο πραγματικός υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας…

Στο La Ivolution, εμείς, αρνούμαστε ότι “πολιτικοί” όπως ο κ.κ Αντώνης Σαμαράς, Μιχάλης Λιάπης, Ελισσάβετ Παπαζώη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θάνος Μικρούτσικος κλπ κλπ μπορούν να ονομάζονται – και να τοποθετούνται ως – Υπουργοί Πολιτισμού.

Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, κύριος Ζακ Λαγκ

dspphoto

Καθώς οι Υπουργοί Πολιτισμού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα του Πολιτισμού (;),
σας παρουσιάζουμε τον πραγματικό υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας,
τον κ. Ζακ Λάγκ.

Σας ζητάμε να προσπαθήσετε να μην μελαγχολήσετε.

– Σκεφτείτε μόνο…

(ποιός είναι: O φιλέλληνας Zακ Λαγκ, υπουργός πολιτισμού στις κυβερνήσεις Mιτεράν, ο πιο επιτυχημένος μετά τον Aντρέ Mαρλό, και «κολλητός» της Mελίνας Mερκούρη, είχε και έχει ιδιαίτερη απήχηση στη νεολαία. )


για την εξέγερση του Δεκεμβρίου :

«Ως εξωτερικός παρατηρητής, ξέρω ότι θα πρέπει να μιλήσω πολύ προσεκτικά, αφού με κανένα τρόπο δεν υποστηρίζω τις βιαιότητες. Θέλω, όμως, να εκφράσω την αγάπη μου και τη συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, που είναι γεμάτη ενέργεια, ταλέντο και θέληση. Αυτό που ο ελληνικός λαός εκφράζει σήμερα, μπορεί να το νιώσουν και άλλοι λαοί και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες τον ερχόμενο Ιανουάριο». Ο Ζακ Λαγκ εκτίμησε ότι το πρόβλημα πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι «ακολουθούν συχνά βραχυπρόθεσμες πολιτικές χωρίς φαντασία, θυσιάζοντας μακροπρόθεσμες επιλογές που οικοδομούν το μέλλον» και ότι «κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ακριβά το τίμημα της βραχυπρόθεσμης, συχνά κοντόφθαλμης, πολιτικής».

δηλώσεις στο ΑΠΕ διαβάστε το άρθρο στο site της Ήρας-Αργυρώς Φελουκατζή

Ira – Argenta FELOUKATZI / Ήρα – Αργυρώ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα ελληνικά σχολεία:

(ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα καταργήσουμε τα αρχαία ελληνικά…)

«Θα ήθελα να δω να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύουμε εμείς, και στα ελληνικά σχολεία…».

διαβάστε το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

Για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στη Γαλλία:

(ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα καταργήσουμε τα αρχαία ελληνικά…)

513px-jacklang2005«Να δοθεί η θέση που τους αξίζει»
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζακ Λαγκ, που ανακοίνωσε σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση των αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η ελληνική και η λατινική σήμερα – συνάντηση γύρω από ένα πάθος», που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόνη 24-25 Οκτωβρίου, προχώρησε σε υλοποίηση της προσπάθειάς του.

Σε επιστολή που έστειλε προς τους πρυτάνεις τούς παροτρύνει να ενθαρρύνουν τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών, ιδίως στα Κολέγια και στα Λύκεια, προκειμένου να τους δώσουν τη θέση που αξίζουν στην Παιδεία.

Ζακ Λαγκ
Στην επιστολή του ο Ζακ Λαγκ βεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση στα Κολέγια όχι μόνο δεν καταργεί τις επιλογές των ελληνικών και λατινικών, αλλά τις διατηρεί και τις ενθαρρύνει. Προσθέτει ότι οι μαθητές των Κολεγίων θα μπορούν επιπλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο νέες «διαδρομές ανακαλύψεων», αρχίζοντας από την 5η τάξη σε δύο τομείς που θα επιτρέπουν την ένταξη των αρχαίων γλωσσών: την «ανακάλυψη των τεχνών και των φιλολογιών» είτε την «ανακάλυψη των γλωσσών και των πολιτισμών». Θα μπορούν επίσης στην 3η χρονιά να επιλέξουν «γλώσσες και πολιτισμούς της Αρχαιότητας», κάτι που όπως τονίζει ο Ζακ Λαγκ θα τους προετοιμάσει να επιλέξουν στο Λύκειο ένα πρόγραμμα κλασικών φιλολογιών και να επαναξιοποιήσουν τον τομέα των φιλολογικών σπουδών.

διαβάστε το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

Για το πάθος για την αρχαία Ελλάδα και τα ελληνικά:

«Τώρα πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, να ξαναφανερώσουμε το πάθος για την αρχαία Ελλάδα. Είμαι αποφασισμένος να πάρω μέτρα υπέρ της επαναφοράς των κλασικών γλωσσών και πολιτισμών.
Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή ενός τρίπτυχου: επιστροφή στα μεγάλα κλασικά κείμενα και προσέγγισή τους, διεπιστημονική θεώρηση, σχηματισμός κριτικού πνεύματος. Πρέπει να ξαναβρούμε τις μεγάλες επιστήμες, να δοθούν στέρεες και καθαρές βάσεις να δράσουμε με αυστηρότητα στην οργάνωση, να ξαναδώσουμε όλη τη δυναμική των φιλολογικών σπουδών, κλασικών και νεότερων, στη διαμόρφωση των νέων. Στην ανώτερη παιδεία θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την ενίσχυση των κλασικών γραμμάτων και οι πτυχιούχοι να έχουν γνώση της ελληνικής και της λατινικής αν θέλουν να προχωρήσουν στην έρευνα».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμποσίου, ο κ. Λαγκ δήλωσε: «Οπως διαπιστώσαμε όλοι εδώ, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ένα πάθος για τις αρχαίες γλώσσες που επιθυμούμε να επαυξήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες φίλοι μας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το κίνημα -τολμώ να πω- της “αναγέννησης”, γιατί από πολλά χρόνια σε ορισμένες χώρες η εκπαίδευση εγκατέλειψε λίγο την αρχαία ελληνική και λατινική, γλώσσες που είναι πολύτιμα αγαθά. Θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε απόλυτα, να τα διατηρήσουμε και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες

διαβάστε το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων

36a“Πολλές φορές έχω εκφράσει τα συναισθήματά μου, ότι πρέπει να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Έχω δώσει την ενεργή μου υποστήριξη και συνεχίζω να πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον για τη Βρετανία να το κάνει. Οι τουρίστες πρέπει να βλέπουν αυτά τα γλυπτά στην Ελλάδα” δήλωσε ο κ.Λαγκ.

Ερωτηθείς, δε, εάν είναι αισιόδοξος ότι θα επιστραφούν δήλωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από πολλές διεθνείς προσπάθειες δεν καταλαβαίνει γιατί αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς αφενός έχουν κατ’ ουσίαν κλαπεί σε άλλες εποχές, στην αποικιακή περίοδο, αφετέρου αλλά ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα του δώσουν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και σπουδαιότητα.

Για τη Βρετανία – πάντοτε κατά τον κ.Λαγκ – θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση από ευρωπαϊκής απόψεως να το καταλάβει. Όπως και μια πολύ καλή κίνηση από ευρωπαϊκής άποψης.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Ναυτεμπορική

200px-jack_lang_gay_pride_paris_2008_n1για τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου:

“Ο Α. Παπανδρέου υπήρξε ο ανανεωτής του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα, που εισήγαγε στη χώρα του τον εκμοντερνισμό. Tο έργο του A. Παπανδρέου, ταυτίζεται με την ανοικοδόμηση της ελληνικής δημοκρατίας μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών. H χαρισματικότητά του, η δύναμη της δράσης του, η ισχυρή και ανένδοτη θέλησή του, του επέτρεψαν να μεταβάλει τα εμπόδια σε δυνατότητες για τη μακρόχρονη εγκατάσταση στην εξουσία του σοσιαλιστικού κόμματος και για να σταθεροποιήσει την ελληνική δημοκρατία. Δεν μπορώ να ξεχάσω την ακατανίκητη φιλία του για τον Φρανσουά Mιτεράν ούτε την επιλογή της Mελίνας Mερκούρη ως υπουργού Πολιτισμού με ιδιαίτερη ακτινοβολία. Ακόμα κι αν οι μέθοδοι διακυβέρνησής του συνάντησαν αντιδράσεις, παραμένει το σύμβολο της αναγέννησης μιας Ελλάδας υπερήφανης για τον εαυτό της και ανοιχτής προς τους άλλους λαούς του κόσμου”

διαβάστε το δημοσίευμα στο site του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου

για την τουριστική ανάπτυξη

“Έχετε μία χώρα υπέροχη με την οποία συνδέομαι ιδιαιτέρως και με μεγάλη μου ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διαθέτει την καλή θέληση να προωθήσει ένα έργο τουριστικής ανάπτυξης, που πάνω απ’ όλα θα διασφαλίζει το περιβάλλον. Ξέροντας ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαιτερότητες πολιτιστικές, πνευματικές και περιβαλλοντικές, ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Είναι σπουδαίο σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας του τουρισμού για την Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά να προστατεύεται.

διαβάστε ολοκληρο το άρθρο στο site Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

400px-jack_lang_iep_toulouse_0096_2007-03-28_croppedγια την Μεσογειακή συνεργασία σε σχέση με τον τουρισμό:

“Η συνεργασία δεν πρέπει να είναι μειονέκτημα για τον τουρισμό αλλά ένα πλεονέκτημα για την πνευματική, πολιτιστική, περιβαλλοντική κληρονομιά της Ελλάδας και εν γένει για την Οικονομία της. Σε ό,τι αφορά την προώθηση κοινών σκοπών και στόχων σε ζητήματα τουριστικά, θα πρέπει να αποφύγουμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου η τουριστική ανάπτυξη ήταν καταστροφική για το περιβάλλον, για τον τρόπο ζωής, για την αρχιτεκτονική, για τον ίδιο τον πολιτισμό. Θα πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο το οποίο θα συνδυάζει μία παραδοσιακή- τοπική υποδοχή κι ένα μοντέλο διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια θα επιθυμούσα, οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού τρόπου ζωής να διαφυλαχθούν”

διαβάστε ολοκληρο το άρθρο στο site Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

για τον Βασίλη Τσιτσάνη

βράβευση του έργου του Βασίλη Τσιτσάνη, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού, απ’ το Γαλλικό κράτος! (ναι, διαβάσατε σωστά…):

Δυο χρόνια μετά το θάνατο του, τον Μόρτη του 85, το έργο του Τσιτσάνη βραβεύεται στο “ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΣΚΟΥ”, στην Γαλλία, παρουσία του Γάλλου υπουργού πολιτισμού ΖΑΚ ΛΑΓΚ!
Οι Γαλλικές εφημερίδες σε άρθρα τους καταλήγουν!
“ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ, Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΚΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ! ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!”

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο blog του Βασίλη Πετρίδη


Μελίνα Μερκούρη, επιστροφή των Μαρμάρων και Ζακ Λαγκ

Η ιδέα της επιστροφής των μαρμάρων της γεννήθηκε κατά τη δεκαετία του 60, όταν, στα γυρίσματα της ταινίας «Φαίδρα», οι Βρετανοί ζήτησαν πληρωμή για να αφήσουν το ελληνικό συνεργείο να κινηματογραφήσει τα γλυπτά.
Έθεσε το θέμα επίσημα για πρώτη φορά ως Υπουργός Πολιτισμού τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό στη διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO.
Ένα μήνα πριν (Μάιος του 1982) στο Συνέδριο της Ύδρας συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας κο Ζάκ Λάγκ και άλλες προσωπικότητες από τη Μεσόγειο, της πολιτικής και του πολιτισμού. Για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, η Μελίνα, δε σταμάτησε να αγωνίζεται μέχρι το θάνατο της.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών


merkouri

Μια σπάνια φωτογραφία - 22 Ιουνίου 1985 - από τα εγκαίνια της έκθεσης "Μνήμες - Αναπλάσεις - Αναζητήσεις" στην Εθνική Πινακοθήκη: διακρίνονται, από αριστερά, Φρανσουά Μιτεράν, Ζακ Λαγκ, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτριος Παπαστάμος.

Advertisements

2 responses

  1. Ο Ζακ Λαγκ δεν θα πρέπει να θεωρείται φιλέλληνας, είναι, για μένα προσωπικά, λανθασμένο αυτό. Πρέπει να θεωρείται Έλληνας…

    worldcity

    February 25, 2009 at 17:01

  2. Στέλλα Αλιγιζάκη

    Παρακαλώ γνωρίζετε κάποια διεύθυνση για επικοινωνία με τον Ζακ Λαγκ;

    September 29, 2010 at 10:41

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s