"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

Η επανεμφάνιση Σημίτη και η ουρά του σκύλου του Αλκιβιάδη

Κώστας Σημίτης: παλιότερα είχε το βήμα να ομιλεί και να εφαρμόζει την πολιτική. Δεν έπεισε.

Κώστας Σημίτης: παλιότερα είχε το βήμα να ομιλεί και να εφαρμόζει πολιτική. Δεν έπεισε.

Ο Σημίτης υπήρξε εκφραστής μιας τάσης που ποτέ δεν είδαμε στην Ελλάδα να γίνεται βασικός άξονας πολιτικής διακυβέρνησης: του εκσυγχρονισμού του κράτους και της επανασχεδίασης της δομής του.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, φαίνεται ότι ο “Εκσυγχρονισμός Σημίτη”, υπήρξε αφορισμός ενός ψευδεπίγραφου πολιτικού συστήματος, παρά το ξόρκι που θα γιατρέψει τα κακώς κείμενα αυτού.

Όμως, ο Εκσυγχρονισμός, εξέφρασε το αίτημα ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας που πίστευε ότι ο ξεπερασμένος τρόπος κομματικής διακυβέρνησης ήταν ο πιο σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την μετεξέλιξη της κοινωνίας και του κράτους που προέκυψε μετά την μεταπολίτευση.

Με τις επανεμφανίσεις του ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνει ρόλο κήνσορα της δημόσιας ζωής. Οι εποχές όμως είναι διαφορετικές: ότι λέει είναι καταδικασμένο την άλλη μέρα να ξεχαστεί…

Με τις επανεμφανίσεις του ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνει ρόλο κήνσορα της δημόσιας ζωής. Οι εποχές όμως είναι διαφορετικές: ότι λέει είναι καταδικασμένο την άλλη μέρα να ξεχαστεί…

Είχε σαν στόχο το σχεδιασμό της διαχείρισης εντός της ελεύθερης οικονομίας και τον προέβαλλε ως προτεραιότητα. Τον ακολούθησε, τον υποστήριξε σημαντικός αριθμός ελλήνων διανοούμενων, επιχειρηματιών, δημιούργησε έναν ισχυρό πυρήνα υποστήριξης των ΜΜΕ. Το μπλοκ που υπεράσπισε την αντίληψη του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, υπήρξε, για μια εποχή, πανίσχυρο.

Όμως ο Κ. Σημίτης και η ομάδα (;) του  δεν άντεξε, δεν μπόρεσε, δεν γνώριζε.

Απέτυχε. Απέτυχε και δημιούργησε ένα απρόσμενο πρόβλημα: ο πολίτης να δυσπιστήσει ως προς τις προθέσεις, την χρησιμότητα  και ως προς τον ορισμό του εκσυγχρονισμού. Έτσι, η αποτυχία Σημίτη, σήμανε και το πισωγύρισμα της ελληνικής πολιτείας/κοινωνίας. Υπήρξε ένα πείραμα που ποτέ δεν έγινε. Ήταν, όμως, ένας δείκτης που επιμέτρησε το άκαμπτο της,  απροσάρμοστης, ελληνικής πολιτείας

Δυστυχώς.

Αποκομμένος, στο μεγαλύτερο διάστημα της θητείας του, από τις εξελίξεις και την τρέχουσα καθημερινότητα, και εγκλωβισμένος μέσα στο “βαθύ ΠΑΣΟΚ”, δημιούργησε καινούργια τζάκια και ενίσχυσε παλαιότερα, επέβαλλε την παθογένεια στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, έσπασε τις εργασιακές σχέσεις και έφερε στο τραπέζι ζητήματα που δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Αποτέλεσε μέρος του συστήματος και απορροφήθηκε από αυτό, το οποίο όταν διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποτελεσματικός, τον απέβαλλε.

Τώρα, με τις επανεμφανίσεις του, ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνει ρόλο κήνσορα της δημόσιας ζωής. Οι εποχές όμως είναι διαφορετικές: ότι λέει είναι καταδικασμένο την άλλη μέρα να ξεχαστεί. Δεν υπάρχει ακροατήριο και θέτει υπό αμφισβήτηση το αν ποτέ υπήρξε. Το φως  της κάμερας ανοίγει για να καταγράψει τις παρεμβάσεις του, αλλά τίποτα που να έχει δυναμική και ακροατήριο δεν εγγράφεται.

Το αίτημα του εκσυχρονισμού, όμως, ήταν η σημαντική πρόταση του Σημίτη, παραμένει ζητούμενο σε μια ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να κάνει βήματα μπροστά ό,τι κι αν γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, ότι ο Κ. Σημίτης “εζυγίσθη, εμετρήθη και εβρέθη ελλιπής”. Περιοδικά, και όπου του δίνεται το βήμα επανεμφανίζεται κάνοντας τον τιμητή των άλλων.

Όμως, έχει αποτύχει. Και ήρθε ο καιρός να σιωπήσει.

Αν υπάρχουν πολιτικοί που θα κινηθούν σε μια ανάλογη κατεύθυνση ας παραδειγματιστούν από τα λάθη του και τις αδυναμίες του.

worldcity

Η αυλαία για τον Κ. Σημίτη έπεσε προ πολλού. Οι χειροκροτητές αποχώρησαν, επέστρεψαν πίσω: κατά ειρωνικό τρόπο, τώρα χειροκροτούν ό,τι ο Σημίτης ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπόρεσε…

Οι σχεδιαστές της πολιτικής ΠΑΣΟΚ για τον 21ο αιώνα βρέθηκαν εκτός βάθρου. Οι πολιτικές εξελίξεις, κατά τραγική ειρωνεία, πλέον διαμορφώνονται ερήμην τους. Η αυλαία για τον Κ. Σημίτη έπεσε προ πολλού. Οι χειροκροτητές αποχώρησαν, αλλά ξαναεπέστρεψαν πίσω: κατά ειρωνικό τρόπο, τώρα χειροκροτούν ό,τι ο Σημίτης ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπόρεσε…

Η είδηση:

Επανεμφάνιση Κ.Σημίτη με αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης

Προβληματισμούς και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κατέθεσε ο Κ.Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα με αφορμή το βιβλίο του Η κρίση.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης ο Κώστας Σημίτης πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των υποδομών, την ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων και τη στροφή στις στοχευμένες εισοδηματικές παροχές.

Όσον αφορά στις συνέπειες εκτίμησε ότι θα υπάρξει περιορισμός της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας.

Ο τέως πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα».

Πρόσθεσε ότι το πολιτικό κλίμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να ακολουθήσει μια πολιτική που πείθει ότι επιχειρείται σοβαρά, με συνέπεια και για μακρύ χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της υστέρησης της χώρας.

Σχετικά με την στάση των τραπεζών ο Κώστας Σημίτης είπε ότι πρωτίστως επιδιώκουν να εξασφαλιστούν, παρά να ενισχύσουν τη ρευστότητα, κάτι που όπως συμπλήρωσε δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 27/1/09

Advertisements

One response

  1. Βρέθηκα εδώ τυχαία είναι η αλήθεια, καθώς έψαχνα πληροφορίες για τη Σκόνη του Χρόνου τη νέα δημιουργία του Θ.Αγγελόπουλου. Στη συνέχεια, νιώθοντας την έντονη σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια που αποπνέει ο ιστότοπός σας διάβασα και το κείμενο σας για το…μετέωρο βήμα του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα και ομολογώ πως μέσα στην έντονη οδύνη που μου προκαλούν οι κοινές μας διαπιστώσεις χάρηκα, γιατί είσαστε μία όαση. Θα σας παρακολουθώ τακτικά.

    Ευχαριστώ.

    February 2, 2009 at 17:27

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s