"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

Ίσως ο Ομπάμα άκουσε…

Στην ομιλία της ορκωμοσίας του ο Ομπάμα κατάφερε να κερδίσει την γενική συμπάθεια αλλά και τις εντυπώσεις. Τα είχε κερδίσει, όμως, προ καιρού…

whitehouse-site

Ο κόσμος ξαφνικά μοιάζει να είναι διαφορετικός. Οι ηγέτες διαχειρίζονται τα κεντρικά ζητήματα και εμείς απομονωμένοι καλούμαστε να υπερασπιστούμε μια ατομική και ψευδεπίγραφη αυτονομία καθημερινότητας και επιβίωσης. Είναι ένας κόσμος όπου οι κανόνες δεν έχουν πλέον και πολύ νόημα. Ήρθε, ξανά, στην επιφάνεια η πραγματική ανάγκη μας: να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες με τον λόγο μας, όσο και με τις πράξεις μας, επίσης. Πιθανώς, να επαναλάβουμε τις προηγούμενες αποτυχίες μας. Οι ηγέτες αναβαθμίζονται σε δύναμη και μέσα, και εμείς εξακολουθούμε να αμυνόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Ο Ομπάμα με την γήινη παρουσία του και τον “αντισυμβατικό” λόγο του (όσο και με την μυθολογία του “χτίζοντας γέφυρες”) που συστηματικά καλλιέργησε και άριστα εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά το επιτελείο του, μπορεί να λειτουργεί προς το παρόν αποσυμφορητικά..


Barack Obama Inauguration Ceremony 2009

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες, είχε τον χώρο να “ζητήσει” άφεση αμαρτιών (“θα έχουμε μόνο φίλους και πρώην εχθρούς”) και επιχείρησε να κτίσει το νέο άλλοθι μιας πληγωμένης υπερδύναμης. Επιχείρησε αυτό που έμοιαζε μήνες πριν ακατόρθωτο: να κλείσει τα ανοιχτά και σοβαρά μέτωπα προς τον αραβικό κόσμο, το Ιράκ , την υπόθεση “Γκουαντάναμο”, αλλά και επίσης την οικονομική αυθαιρεσία που η κυβέρνηση Κλίντον πρωτοκαθιέρωσε, γεγονότα που εξέθεσαν και έπληξαν καίρια το κύρος και την αξιοπιστία τους. Παρ’ όλα αυτά, η Αμερική του Ομπάμα, δεν αλλάζει ξεχνώντας – μεταλλάσσεται ενθυμούμενη: το Αφγανιστάν, και η μεταφορά της σύγκρουσής εκεί, είναι κάτι που αποφασίσθηκε πριν την εκλογή του Ομπάμα και επικυρώθηκε μετά την εκλογή. Το ζητούμενο, για τους Αμερικάνους, είναι αν η χώρα τους αντέχει άλλο Ιράκ. Και ξέρετε, το Αφγανιστάν, δεν είναι ακριβώς ο εύκολος στόχος. Εκεί ηττήθηκαν οι Σοβιετικοί. Και οι Αμερικάνοι, κατά μια έννοια.

thankyou_bannerΤώρα όμως, για την Αμερική, τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται με τους δυσμενέστερους όρους: είναι πια μια χώρα με σοβαρό το ενδεχόμενο αν όχι της κατάρρευσης, οπωσδήποτε της βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης. Τα λεφτά που δίνονταν στις πολεμικές επιχειρήσεις παλιότερα, τώρα μοιάζουν με υπερβολική πολυτέλεια. Εντός των ΗΠΑ, το εσωτερικό κύμα αμφισβήτησης για αυτή την πολιτική πολέμου, πήρε σοβαρές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώθηκε με την εκλογή του εκφραστή της. Πως θα ξαναγυρίσεις τόσο εύκολα την κοινή γνώμη πίσω;

Το πανίσχυρο μυθικό νόμισμα της Αμερικής είναι πλέον παρελθόν. Όπως και όλοι οι λογαριασμοί σε νόμισμα δολαρίων περιήλθαν σε απαξία. Και ίσως είναι και ο πιο σοβαρός λόγος που φεύγει ο Μπους (η πολιτική του επιτελείου του) και έρχεται ο Ομπάμα με την υπόσχεση, την πρόθεση να ρίξει χρήμα, πολύ χρήμα στην αγορά. Όμως, κάθε νεό δολάριο που εκδίδει η FED υποτιμά το τελευταίο παλιό, ακολουθώντας τον βασικό νόμο της οικονομίας που θέλει ένα νόμισμα να διαιρείται, όταν πολλαπλασιάζεται. Ίσως και να είναι ότι ο κύκλος της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας (των ανεπτυγμένων κρατών): μέσα από τις τέφρες θα επέλθει η αναγέννηση.

wwwreuterscom

Photo by Reuters

Η μερική αυτοχρηματοδότηση των αμερικάνικών πολιτειών μοιάζει να είναι ένα αναγκαίο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, συμπαρασύροντας έτσι και τους αμερικάνους πολίτες σε δεινή θέση. Ίσως ο Ομπάμα πρόλαβε και συνέλαβε την ανάγκη για αλλαγή οικονομικής πολιτικής ώστε να την κάνει και κύριο άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ίσως ο Ομπάμα άκουσε…Όμως, ενώ η Αμερική βρίσκεται στο μεταίχμιο, πιθανώς, ιστορικών αλλαγών (και μαζί της όλος ο υπόλοιπος κόσμος), η αλλαγή κατεύθυνσης ήταν προδιαγεγραμμένη και επιβεβλημένη απ’ τον ίδια την φυσιολογία της ελεύθερης αγοράς. Η οικονομική και πολιτική αναστροφή της Αμερικής δεν είναι έμπνευση Ομπάμα, είναι επιταγή των οικονομικών δεικτών και των νέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ισορροπιών διεθνώς.

wwwreuterscom2

Photo by Reuters

Την εκλογή του Ομπάμα την ήθελαν πολλοί. Την ορκωμοσία του όμως την είδαν” όλοι”. Με έναν ιδιότυπο τρόπο “ένωσε” ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, τους δημιούργησε κοινό τόπο και θέ(α)μα. Αλλά όμως, βρισκόμαστε σε  ένα κόσμο που, λόγω των γεγονότων, φαίνεται να ήρθε πιο κοντά καιρό τώρα. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο -κοινό- ακροατήριο που, αντιμετωπίζει τα ίδια βασικά ζητήματα και απευθύνει κοινά ερωτήματα, με αφορμή την ταχεία εξάπλωση της κρίσης σε όλον τον πλανήτη.

Θα έμοιαζε υπερβολικό αν έλεγα, ότι το παγκόσμιο κοινό ακροατήριο που “οργανώθηκε” και παρακολούθησε την ορκωμοσία χθες, είδε στο πρόσωπο του Ομπάμα, τουλάχιστον πρόσκαιρα, τουλάχιστον στο επίπεδο της ανάγκης και της επιθυμίας,  ως τον κοινό, δυνατό και μόνο ικανό ηγέτη του; Είναι ο ηγέτης εκείνος που εξελέγη εν μέσω και εξ’ αιτίας αυτής της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, και παραμένει ισχυρότερος από κάθε άλλον.

Όμως, ο Ομπάμα άκουσε;…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Ο κόσμος ξαφνικά μοιάζει να είναι διαφορετικός. Οι ηγέτες διαχειρίζονται τα κεντρικά ζητήματα  και εμείς απομονωμένοι καλούμαστε να υπερασπιστούμε μια ατομική και ψευδεπίγραφη αυτονομία καθημερινότητας και επιβίωσης. Είναι ένας κόσμος όπου οι κανόνες δεν έχουν πλέον και πολύ νόημα. Ήρθε, ξανά, στην επιφάνεια η πραγματική ανάγκη μας: να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες με τον λόγο μας, όσο και με τις πράξεις μας, επίσης. Πιθανώς, να επαναλάβουμε τις προηγούμενες αποτυχίες μας. Οι ηγέτες αναβαθμίζονται σε δύναμη και μέσα, και εμείς εξακολουθούμε να αμυνόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

worldcity


η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα κατά την τελετή ορκομωσίας:


Advertisements

4 responses

  1. Ωραίο ποστ και καλωσόρισες :)

    January 21, 2009 at 18:13

  2. Pingback: Στα ελληνικά ο λόγος του Ομπάμα στην τελετή ορκωμοσίας « La Ivolution

  3. Pingback: Στα ελληνικά ο λόγος του Ομπάμα στην τελετή ορκωμοσίας « La Ivolution

  4. Pingback: Στα ελληνικά ο λόγος του Ομπάμα στην τελετή ορκωμοσίας « La Ivolution

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s