"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

Η Εγκληματικότητα στην Ελλάδα και οι Μύθοι που μας συνοδεύουν

Από http://www.jungle-report.blogspot.com

Ένα πολύ καλό άρθρο με στοιχεία και πληροφορίες που καταρρίπτει τη πλαστογραφία του άρθρου Μετανάστευση και Εγκληματικότητα στήν Ελλάδα του Γ.Κολοβού από το περιοδικό Ρεσάλτο..

Ρίχνουμε στους μετανάστες τις ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, εγκληματικότητα κλπ). Στη χειρότερη τους αντιμετωπίζουμε συλλήβδην ως απατεώνες και απαιτούμε απέλαση, και στην καλύτερη ζητάμε πλαφόν εισόδου (ότι το πρόβλημα δηλαδή είναι πληθυσμιακό). Υπάρχει ένας ύπουλος τρόπος να ρίξουμε το φταίξιμο πάνω τους, με στατιστικές που τάχα αποδεικνύουν την εγκληματική συμπεριφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Δείτε για παράδειγμα αυτή τη ρεσαλταρισμένη «μελέτη»:
http://vangelakas.blogspot.com/2007/02/blog-post.html (http://vangelakas.blogspot.com/2007/02/blog-post.html)

Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος (κος Κολοβός) κάνει την εξής διαπίστωση: ότι το ποσοστό των παραβατών αλλοδαπών επί του συνόλου των αλλοδαπών στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ελληνικού. Δηλαδή, οι μετανάστες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παραβατών (π.χ. 1 στους 10), σε σύγκριση με τους Έλληνες (π.χ. 1 στους 20) [τα νούμερα τυχαία].Η παραπομπή του βασίζεται στους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης:
http://www.astynomia.gr/images/stories/DOCS/eglimatikotita.pdf (http://www.astynomia.gr/images/stories/DOCS/eglimatikotita.pdf)

Εκεί όμως βρίσκουμε και έναν άλλον ενδιαφέροντα πίνακα, τον οποίο μας αποκρύπτει ο παραπάνω αρθρογράφος. Εκεί βλέπουμε ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι το 2007 σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις (με εξαίρεση την πλαστογραφία), παρά τη σταθερή αύξηση του αλλοδαπού στοιχείου στη χώρα.

Σε ανάλογα συμπεράσμτα κατέληγε και ένα ενδιαφέρον άρθρο του 1997, τότε που ακούγονταν τα ίδια για τους Αλβανούς: “Τα δεδομένα της στατιστικής για την ορατή (αυτή που φαίνεται) εγκληματικότητα της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν καθαρά ότι στη χώρα μας παρατηρείται μια αυξομείωση που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση θα θεωρηθεί ότι βιώνουμε την έκρηξη του εγκλήματος. Υπάρχει μια ανοδική τάση που εμφανίζεται σταθερά προτού ακόμη τα κύματα των μεταναστών φθάσουν στη χώρα μας.”
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=12451&m=A58&aa=1 (http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=12451&m=A58&aa=1)

Η προσέγγιση του κου Κολοβού είναι λάθος και για έναν άλλο λόγο: Αγνοεί εντελώς τα ποσοστά επί κοινωνικών στρωμάτων, και εστιάζει στα φυλετικά. Παραβλέπει δηλαδή τη σύγκριση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, οι οποίοι ανήκουν στο ΙΔΙΟ οικονομικό επίπεδο, καθώς και το δεδομένο ότι οι αλλοδαποί φτωχοί είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι από τους Έλληνες φτωχούς. Κι, έτσι, περνάει στο ντούκου τη σύνδεση φτιώχειας-εγκλήματος. Συγκεκριμένα, εάν π.χ. οι αλλοδαποί που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 2 στους 3, ενώ οι αντίστοιχοι Έλληνες 1 στους 3 [τα νούμερα τυχαία], είναι πολύ πιθανό το ποσοστό των αλλοδαπών παραβατών επί του συνόλου (όλων) των αλλοδαπών, να είναι διπλάσιο από το ποσοστό των Ελλήνων παραβατών επί του συνόλου (όλων) των Ελλήνων.

Το πρόβλημα όμως τότε είναι η έννοια «φτώχεια», κι όχι η έννοια «μετανάστης», όπως ισχυρίζεται ο κύριος Κολοβός. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και η διαπίστωση για κατακόρυφη αύξηση εγκληματικότητας το Μάρτιο που μας πέρασε:
http://societystats.blogspot.com/2008/03/blog-post_07.html (http://societystats.blogspot.com/2008/03/blog-post_07.html)

Αν ισχύει, δεν οφείλεται βέβαια στην (ανύπαρκτη) αντίστοιχη έκρηξη εισροής μεταναστών το μήνα Μάρτη, αλλά στην σύμπτωση με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η άλλη άποψη που ακούγεται, ότι για τη φτώχεια και την ανεργία οφείλεται ο αριθμός των μεταναστών, είναι κι αυτή ανόητη, καθώς υψηλά ποσοστά ανεργίας εμφανίζονταν και πριν την εισροή μεταναστών, από το 1960 μέχρι σήμερα:
http://www.itep.gr/pdfs/DT_meleti08.pdf (http://www.itep.gr/pdfs/DT_meleti08.pdf)

Κι από την άλλη είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας δεν αντέχει πάνω από δέκα εκατομμύρια κόσμο. Κι εγώ σας λέω κύριοι ότι και άλλα δέκα εκατομμύρια μετανάστες να έρχονταν, πρόβλημα δε θα υπήρχε, αν είχαμε κράτος της προκοπής.

Ή μήπως φαντάζει αδύνατη η ιδέα ύπαρξης π.χ. 100 ελληνικών πόλεων, με 200.000 πληθυσμό η κάθε μία; Ή η ιδέα να δουλεύει περισσότερος κόσμος στην παραγωγή, κι όχι σε χαζοχαρούμενες εκπομπές και διαφημίσεις; Αλλά ακόμα και στο σημερινό κουτσό μας σύστημα, γίνονται σοβαρές μελέτες ένταξης:
http://www.mmo.gr/pdf/publications/mmo_working_papers/Migrants_in_Greece_Report_Grk.pdf (http://www.mmo.gr/pdf/publications/mmo_working_papers/Migrants_in_Greece_Report_Grk.pdf)

Το ζήτημα, στην τελική, είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, και δύο λύσεις:

Πρόβλημα:
Μετανάστες, φτώχεια, ανεργία

Λύσεις:

Πρώτη λύση: Αμφισβητούμε την ανάπηρη δομή της οικονομίας και κοινωνίας μας, και ψάχνουμε βιώσιμες και δικαιότερες λύσεις (δύσκολο).

Δεύτερη λύση: Αναγνωρίζουμε την ανικανότητά μας να βελτιώσουμε τις σημερινές κοινωνικές δομές, και ψάχνουμε «ρεαλιστικές» τακτικές, με πρώτη και καλύτερη την απέλαση μεταναστών (εύκολο).

Το πρόβλημα, που αντιμετωπίσουν οι υποστηρικτές του εθνικιστικού χώρου, δεν είναι το πώς θα αλλάξουμε την σημερινή κοινωνία, για να χωράει τους μετανάστες, αλλά το πώς θα αλλάξουμε τον αριθμό των μεταναστών, για να χωράνε στην σημερινή κοινωνία.

Κι εδώ μάλλον βρίσκεται το χάσμα ανάμεσα στην εθνικιστική, και την προοδευτική (αν επιτραπούν οι όροι) ματιά.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ

anthropoktonies

ΑΠΑΤΕΣ

apati

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

arxaiokapilia

ΒΙΑΣΜΟΙ

viasmoi

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ

exviasmoi0

ΕΠΕΤΕΙΑ

epeteia1

ΖΩΟΚΛΟΠΕΣ

zooklopes1

ΚΛΟΠΕΣ – ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

klopes-diarixeis
Advertisements

3 responses

 1. Pingback: ΜΟΝΟ ΈΛΛΗΝΕΣ - VETEM GREK « La Ivolution - die another day

 2. Joshua

  Wow δικε μου, πολυ ενδιαφερον το κειμνο σου, αλλα κανενα απο τα λινκ που δινεις δεν δουλευει πλεον.

  May 19, 2011 at 19:33

 3. Joshua

  Aκυρο φιλε, μια χαρα λειτουργουν. Δικο μου λαθος.;)

  May 19, 2011 at 19:41

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s