"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

“Νέα μορφή ψυχρού πολέμου στον Καύκασο” του Θανάση Δρούγου

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού και του γεωργιανού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Οσετίας. Χιλιάδες οι νεκροί και οι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ εξαιτίας των τραγικών γεγονότων εντείνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια νέα μορφή ψυχρού πολέμου στον Καύκασο, στο επίπεδο των αντιπαραθέσεων αυτή τη φορά μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και Ρωσίας» υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής και διεθνολόγος κ. Θανάσης Δρούγος.

Μόνο αιφνιδιαστική δεν ήταν τελικά η ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας στον Καύκασο.

«Η διένεξη μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία δεν προέκυψε πρόσφατα» επισημαίνει ο κ. Θαν. Δρούγος «καθώς χρόνια τώρα είναι βαθιά ριζωμένη στην Ιστορία των δύο λαών. Πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι κάτοικοι της Νότιας Οσετίας, όσο και οι αντίστοιχοι της Αμπχαζίας είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων. Πράγματι, για τους αναλυτές ήταν αναμενόμενη η σύρραξη στον Καύκασο, καθώς η μυστική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας είχε προειδοποιήσει σχετικά πριν από τρεις μήνες. Γεγονός είναι ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας κ. Μ. Σαακασβίλι έχει εντάξει στον προγραμματισμό του την επαναφορά των δύο επίμαχων περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, υπό γεωργιανό καθεστώς. Η αλήθεια είναι ότι η Γεωργία απολαμβάνει της συμπάθειας και της προστασίας της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο γεωργιανός στρατός έχει εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Ισραηλινούς. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι κρίσιμη. Πρέπει να τονιστεί ότι από την πλευρά του ο Γεωργιανός πρόεδρος διέπραξε μέγα πολιτικό και στρατηγικό λάθος, καθώς δεν επέλεξε την κατάλληλη χρονική στιγμή για την εισβολή στη Νότια Οσετία. Πρώτον γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Δεύτερον διότι 2.200 Γεωργιανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο Ιράκ και πολεμούσαν στο πλευρό των Αμερικανών, ενώ ήδη επιστρέφουν στη Γεωργία με αμερικανικά αεροπλάνα C-130. Τρίτον γιατί δεν μερίμνησε για την ανατίναξη του τούνελ Ρόκι, το οποίο αποτελεί τη μοναδική δίοδο για την πρόσβαση των Ρώσων στο πεδίο των συγκρούσεων» τονίζει ο κ. Δρούγος.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν η κατάσταση οδηγείται τελικά σε εκτόνωση ή σε κλιμάκωση.

«Μόνον ως θετική μπορεί να κριθεί η απόφαση από πλευράς Τιφλίδας να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Νότια Οσετία. Ωστόσο, φόβο και ανησυχία δημιουργεί το γεγονός πως η Μόσχα δεν κινείται στο ίδιο πνεύμα. Η κίνηση της Ρωσίας δεν είναι στρατιωτική, αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Η Γεωργία πληρώνει ακριβά το τίμημα της προσπάθειας ένταξής της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο θα κριθεί τελικά τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Για την ώρα τουλάχιστον δεν μπορούμε να προβούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το αν θα έχουμε εκτόνωση ή κλιμάκωση της κατάστασης. Όπως ήδη σας προανέφερα, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη. Πρόκειται για μία νέα μορφή ψυχρού πολέμου στον Καύκασο, στο επίπεδο των αντιπαραθέσεων αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να παριστάνει τον «τροχονόμο» σχετικά με το ποια χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής.

Ωστόσο, η χώρα μας δεν έχει λογικά να φοβάται κάτι από την ανάφλεξη στον Καύκασο.

«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τη Γεωργία. Πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα σχετικά το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας παραχώρησε στη Γεωργία τρία πλοιάρια για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, καθώς και για περιπολίες στο γεωργιανό θαλάσσιο χώρο. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στη Γεωργία. Συνεπώς η χώρα μας δεν έχει τίποτα απολύτως να φοβάται από τον πόλεμο στον Καύκασο» καταλήγει ο κ. Δρούγος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s