"We don't see things as they are, we see them as we are" Anais Nin

2. Ladies of Silence: The Divas of the Third Reich – Lilian Harvey

Lilian Harvey

1906 – 1968

Τα φυσικά χαρακτηριστικά της έκαναν ένα πλάσμα αιθέριο: λεπτή, με γαλάζια μάτια και ξανθά σγουρά μαλλιά, μαγνήτιζε με την παρουσία της όπου κι αν εμφανιζόταν. Έγινε γνωστή με το μότο “το πιο γλυκό κορίτσι του κόσμου”.Δεν έμοιαζε διόλου με την Zarah Leander ή την Henny Porten, υστερούσε όμως έναντι τους στην υποκριτική.

Η Lilian Harvey, γεννήθηκε στις 19-1-1907, στο Λονδίνο, από αγγλίδα μητέρα και γερμανό πατέρα.

Βρέθηκε στη Γερμανία, στο Magdeburg λίγο πριν αρχίσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, και μετά την έναρξη του πολέμου, οι γονείς της την έστειλαν να ζήσει με το θείο της στην Ελβετία.

Σε ηλικία 16 ετών, το 1923 βρέθηκε στο Βερολίνο, να παρακολουθεί μαθήματα τραγουδιού και χορού (δίπλα στην διάσημη χορογράφο Μαρία Τσίμερμαν), στο Berlin State Opera.

Το ξεκίνημα έως την αναγνωριση

Στη συνέχεια εργάστηκε στο θέατρο, έως που το 1924 πήρε το ρόλο μιας μικρής εβραιοπούλας, της “Ruth”, στο φιλμ “Der Fluch ” που σκηνοθέτησε ο  Robert Land.

Ακολούθησαν αρκετοί μικροί ρόλοι στον βουβό κινηματογράφο.

Το 1925 θα λάβει το πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο φιλμ “Leidenschaft. Die Liebschaften der Hella von Gilsa”

H Lilian Harvey εξ’ αιτίας και των μαθημάτων στο τραγούδι θα βρεθεί σε καλή θέση στη εποχή του ομιλούντα κινηματογράφου.

Έτσι, και το πρώτο της φιλμ στον ομιλών κινηματογράφο, με συμπρωταγωνιστή τον Willy Fritsch ήταν το ” Die keusche Susanne” το 1926, αποτελώντας το “ονειρικό ζευγάρι” των αρχών της δεκαετίας του ’30 γυρίζοντας το ρομαντικό φιλμ Liebeswalzer.  Έκτοτε, γύρισαν άλλα 14 φιλμ μαζί, και η Harvey θα αποκαλείται από τον τύπο ως “το πιο γλυκό κορίτσι του κόσμου”.

Η επιτυχία και το κάλεσμα του Hollywood

Το 1931στο φιλμ “Der Kongreß tanzt” θα τραγουδήσει το περίφημο αειθαλές  “Das gibt’s nur einmal”. Η Harvey είναι ήδη το πιο φωτεινό αστέρι της UFA. Πολλές version των γερμανόφωνων ταινιών της αρχίζουν και κυκλοφορούν στην Ευρώπη, και γίνεται πλέον πολύ γνωστή και έξω από την Γερμανία. Η φήμη της φτάνει στην Αμερική, και το Hollywood την προσκαλεί. Εκεί γυρίζει 4 φίλμς για την 20th Century Fox, χωρίς, όμως, την ανάλογη επιτυχία με αυτή των γερμανικών.

Επιστροφή στην Γερμανία – σε μια άλλη Γερμανία

Η Harvey επέστρεψε στην Γερμανία το 1935. Τίποτε δεν ήταν ίδιο. Οι Ναζί είχαν καταλάβει την εξουσία και όλον τον ζωτικό και ελεύθερο χώρο παντού. Η Harvey δυσκολεύτηκε να βρει εργασία, σ’ αυτήν την “άλλη” Γερμανία, η συνεργασία της με τον Goebbels ήταν προβληματική. Διατηρούσε επαφές με αρκετούς Εβραίους συναδέλφους της και αυτό την οδήγησε σε στενή παρακολούθηση από την Gestapo.

Η Harvey έως το 1939 γύρισε κάποια πετυχημένα φιλμς για την UFA. Μερικά από αυτά ήταν το Glückskinder (1936), το  Sieben Ohrfeigen; το Fanny Eisler (1937), το Capriccio; και το Frau am Steuer (1939).

Η Harvey σε ρήξη με τους Nazi

To 1939 η Harvey βοήθησε τον χορογράφο Jens Keith να δραπετεύσει από την Γερμανία στην Ελβετία, σώζοντας του την ζωή,  και αυτό την οδήγησε σε ανάκριση από την Gestapo. Η Harvey είδε ότι ήταν αδιέξοδη η παραμονή της στη Γερμανία. Αποφάσισε να φύγει, ακόμα κι αν αυτό γνώριζε ότι θα είχε συνέπεια να χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της, την οποία και δήμευσε το καθεστώς.

Η Harvey μετακινείται στη Γαλλία και στη συνέχεια στο Hollywood. Οι Γερμανοί της αφαιρούν την γερμανική υπηκοότητα.

H Lilian Harvey εγκαταστάθηκε στη Jana les Pins της Νότιας Γαλλίας. Το 1940 γύρισε δύο φιλμς, το “Serenade” και το “Miquette”, οι οποίες ήταν και οι τελευταίες της ταινίες. Κατόπιν ξαναγύρισε στο Hollywood έως το τέλος του πολέμου. Με αιτία το ότι έκανε εμφανίσεις για τα γαλλικά στρατεύματα, το καθεστώς της αφαιρεί την γερμανική υπηκοότητα, το 1943.

Η Lilian Harvey έγινε πολύ γνωστή και στην Ελλάδα. Ο Μάρκος Βαμβακάρης αναφέρεται σ’ αυτήν στους στίχους του “Αν μ’ αξιώσει ο Θεός”

Lilian Harvey Berlin Düsseldorferstrasse 47

——————————–

worldcity

σειρά άρθρων για το “Ladies of Silence – Divas of the Third Reich”

———————————

upcoming post: “3. Ladies of Silence – Divas of the Third Reich – Henny Porten”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s